Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Samospráva začala s prípravou na asistované sčítanie

Dátum: 19.04.2021
Autor: Obec Zbehy
Počet videní: 703
Samospráva začala s prípravou na asistované sčítanie

Prípravy na asistované sčítanie obyvateľstva

Historicky prvé plne elektronické Sčítanie obyvateľov domova a bytov 2021 sa dostáva do poslednej zberovej fázy. Asistované sčítanie je určené prímárne pre digitálne vylúčených obyvateľov, ktorí nevedia robiť s technológiami, nemajú prístup na internet alebo sa nemohli sčítať počas online samosčítania do konca marca 2021. Asistované sčítanie bude prebiehať v súlade s covid automatom a v súčinnosti s úradmi regionálneho zdravotníctva. V zmysle zákona o sčítaní musí byť asistované sčítanierealizované na celom území SR najneskôr do 31.10.2021, ale v každej obci či meste bude prebiehať 6 týždňov. V týchto dňoch sa začína príprava asistovaného sčítania v obciach. Príprava znamená hlavne zriadenie kontaktných miest a vyškolenie asistentov, ktoré v našej obci prebieha behom tohto týždňa. Na túto prípravu majú obce 21 dní. Následne vydá predseda Štatistického úradu SR rozhodnutie o začatí asistovaného sčítania. Vzhľadom na pandemickú situáciu musí byť rozhodnutie predsedu ŠÚ SR vydané v súlade so stanoviskom Úradu verejného zdravotníctva  SR a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Podľa generálnej riaditeľky Sekcie sociálnych štatistík a demografie sa predpokladá, že v prvých obciach a mestách sa bude môcť asistované sčítanie začať relaizovať od 03.05.2021 a potrvá 6 týždňov. 

Čo je asistované sčítanie?

Asistované sčítanie realizuje v súčinnosti so Štatistickým úradom SR samospráva. Je sčítaním, pri ktorom sa používa asistovaná služba, t.j. sčítanie sa realizuje s pomocou stacionárnych a mobilných asistentov. Samospráva na území obce zriaďuje tzv.kontaktné miesta. Na kontaktnom mieste sa môže obyvateľ sčítať sám pomocou techniky, ktorá mu bude k dispozícii, alebo mu na požiadanie pomôže stacionárny asistent. Obyvateľ sa môže sčítať na akomkoľvek kontaktnom mieste bez ohľadu na jeho trvalý pobyt. Zoznam kontaktných miest Vám bude k dispozícii aj na webstránke www.scitanie.sk. V našej obci bude kontaktné miesto zriadené na obcenom úrade. Stacionárnym asistentom v našej obci bude Ing.Danica Hallová. Obyvateľ má možnosť požiadať o pomoc aj mobilného asistenta, ktorý prichádza k nemu domov s tabletom, aby ho v pohodlí domova sčítal. Mobilného asistenta si môže obyvateľ zabezpečiť zavolaním na call centrum, ktoré bude zverejnené hneď po spustení asistovaného sčítania v našej obci alebo zavolaním na obec. Po objednaní si mobilného asistenta Vás pracovníčky obecného úradu budú kontaktovať telefonicky, aby ste si dohodli presný termín návštevy u Vás doma. Mobilný asistent je určený prdovšetkým pre imobilných občanov! Mobilní asistenti v našej obci budú p. Gabriela Billová a p. Erika Molnárová. Na účely sčítania obyvateľov domov a bytov 2021 bol vypracovaný samostatný bezpečnostný projekt. V jeho zmysle sú všetky dáta hašované, anonymizované a skriptované. Každá osoba, ktorá pracuje s týmito informáciami bola zaškolená. Na stacionárnych a a mobilných asistentov kladie osobitný dôraz aj zákon o sčítaní. V zmysle tohto zákona môže pozíciu aistenta pri sčítaní vykonávať len osoba dôveryhodná, bez záznamu v registri trestov , staršia ako 18 rokov, musí mať minimálne stredoškolské vzdelanie, ovládať materinský jazyk. Okrem toho by mala byť technicky zdatná a ochotnáposkytovať obyvateľom pomoc a podporu. Každý asistent zároveň podpisuje dohodu o mlčanlivosti aj po skončení projektu a je poučený o práci s GDPR údajmi. Každý mobilný asistent bude vybavený preukazom mobilného asistenta, ktorý je povinný predložiť pri kontakte s obyvateľom. 

POZOR!

Na záver treba pripomenúť, že NIKTO proaktívne nechodí pri sčítaní 2021 k obyvateľovi domov. Ak sa s takýmto postupom stretnete, dôrazne odporúčame nevpúšťať neznáme osoby do bytu či domu a kontaktovať obec alebo políciu. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.