Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Postup ako sa sčítať

Dátum: 08.02.2021
Autor: Obec Zbehy
Počet videní: 1212
Postup ako sa sčítať

Postup ako sa obyvatelia môžu sčítať

Vážení občania, 

dávame Vám do pozornosti, že aj napriek mimoriadnej situácii spôsobenej pandémiou ochorení COVID 19 na území SR sa elektronické sčítanie obyvateľov bude realizovať v pôvodnom termíne a to od 15.02. 2021 do 31.03.2021. Táto fáza sa volá fáza SAMOSČÍTANIA. To znamená, že obyvatelia sa v tomto termíne sčítajú sami prostredníctvom sčítacieho formulára. Povinnosť sčítať sa majú všetci obyvatelia SR. Na účely sčítania sa pod pojmom obyvateľ rozumie každý, kto má v SR trvalý pobyt, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Obyvateľom sa zároveň rozumie aj občan Európskej únie, ktorý má na území SR obvyklý pobyt. Za neplnoletého obyvateľa a za obyvateľa, ktorý nie je spôsobilý na právne úkony má povinnosť vyplniť sčítací formulár jeho zákonný zástupca. Obyvateľ sa môže sčítať prostredníctvom notebooku, tabletu, počítača alebo mobilného telefónu a to vyplnením už spomínaného sčítacieho formulára, ktorý bude dostupný od 15.02.2021 do 31.03.2021 na stránke www.scitanie.sk. Nižšie uvádzame link, kde môžete vidieť vzor sčítacieho formuláru typu A. 

Vzor sčítacieho formulára nájdete tu

 

Druhá fáza je fáza tzv.ASISTOVANÉHO SČíTANIA (dosčítavanie), táto fáza bude určená pre osoby, ktoré sa nemôžu resp.nevedia sčítať elektronicky sami, ani s pomocou blízkej osoby ( napr.seniori, zdravotne postihnuté osoby a pod.) Táto fáza sčítania bude prebiehať od 01.04.2021 do 31.10.2021. Toto sčítanie bude, ako už sám názov hovorí, prebiehať prostredníctvom sčítacieho asistenta buď stacionárneho alebo mobilného. Na obecnom úrade bude od 01.04.2021 zriadené tzv. KONTAKTNÉ MIESTO ( kancelária č.1) , kde so sčítaním bude obyvateľom pomáhať tzv. stacionárny asistent. Prevádzkové hodiny kontaktného miesta budú včas zverejnené. Sčítanie v našej obci má na starosti tzv.kontaktná osoba. Kontaktná osoba a zároveň aj asistent sčítaniav našej obci je Ing.Danica Hallová, tel.kontakt. 0904 006 978. Okrem stacionárneho asistenta bude občanom k dispozícii aj mobilný asistent. Mobilný asistent bude navštevovať domácnosti občanov ( predovšetkým nevládnych ) a sčíta občana, v prípade, že o takúto službu požiada. Mobilný asistent v našej obci je p.Gabriela Billová, p.Erika Molnárová. V prípade požiadavky na mobilného asistenta do domácnosti je nutné kontaktovať kontaktnú osobu v našej obci, kde túto požiadavku nahlásite. SAMOSČÍTANIE obyvateľov v tejto fáze už nebudú možné. 

Všetky údaje, ktoré obyvateľ uvedie v sčítacom formulári sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu dátumu sčítania, ktorým je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1.januára 2021. V praxi to znamená, že ak sa narodilo dieťa po polnoci 1.januára 2021, nesčítava sa. Naopak, ak zomrie človek z polnoci 31.decembra 2020 na 1.januára 2021 treba ho sčítať.  Počas elektronického sčítania bude k dispozíci obyvateľom aj telefónne číslo Call centra 02/20 92 49 19 alebo mailová adresa scitanie@statistics.sk.  Uvedená infolinka bude slúžiť ako metodická a informačná podpora obyvateľom. Call centrum bude aktívne až od 15.02.2021. 

Informačné video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.