Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Po prvom týždni takmer 2 milióny sčítaných obyvateľov!

Dátum: 25.02.2021
Autor: Obec Zbehy
Počet videní: 642
Po prvom týždni takmer 2 milióny sčítaných obyvateľov!

Elektronikcé sčítanie obyvateľov

Historicky prvé elektronické sčítanie obyvateľov začalo 15.02.2021 a potrvá do 31.03.2021. Svoju zákonnú povinnosť sčítať sa si za prvý týždeň splnilo 1 950 000 obyvateľov, pričom výrazne vedie bratislavský kraja mesto Bratislava. Na druhom mieste v počte elektronicky sčítaných je Trnavksý kraj s takmer 37%, nasleduje Trenčiansky kraj s 36,5%, Žilinksý kraj s viac ako 36%, Nitriansky kraj s 35%, Banskobystrický kraj s 32% a Košický kraj s výrazne nižším percentom a to 29%. 

Na sčítanie je stále dosť času, preto vážení občania na Vás apelujeme, aby ste sa sčítali a splnili si tak svoju zákonnú povinnosť a ak sa neviete resp.nemôžete sčítať sami, aby ste požiadali svojich blízkych o pomoc pri sčítaní.  Zároveň Vám dávame do pozornosti, že v tomto období teda v tejto fáze sčítania NIKOHO doma nenavštívi sčítací asistent, buďte preto obozretní. 

Sčítať neplnoleté osoby, teda deti, je povinný rodič, resp.zákonný zástupca. Zákon o sčítaní pozná aj sankcie za nesplnenie si povinnosti. Obyvateľovi môže byť tak uložená pokuta obcou od 25 do 250 eur. 

Z často kladených otázok obyvateľov ku sčítaniu vyplynula potreba upozorniť na nasledujúce skutočnosti:

  • nestačí, že manžel/manželka uviedli vo svojom elektronickom formulári, že sú ženatý/vydatá, alebo obyvateľ uviedol počet živo narodených detí vo svojom sčítaní. Aj druhý z manželského páru je povinný sčítať sa, pričom sa identifikuje prostredníctvom svojho rodného čísla. Rovnako aj každé dieťa sa sčítava samostatne s použitím jeho rodného čísla, čiže rodič, alebo jeho zákonný zástupca za neho vyplní celý formulár. 
  • ak ste si zabudli stiahnuť potvrdenie o sčítaní, toto potvrdenie sa nedá spätne stiahnuť ani zaslať. Neporušili ste tým zákon o sčítaní.
  • Pri otázkach o dochádzaní do školy/zamestnania uvádzajte prevažujúci spôsob dochádzky, bez zohľadnenia toho, že ste kvôli pandémii doma.
  • ak ste podnikateľ alebo SZČO, neuvádzate SZČO ( to je vaša ekonomická aktivita), ale zamestnanie, ktoré vykonávate napr.murár, účtovník, opatrovateľ. 

Obyvateľ sa v tejto fáze sčíta sám, kedykoľvek a na akomkoľvek mieste využitím počítača, tabletu alebo mobilu s pripojením na internet. Sčítací formulár nájdete tu. Sčítať sa môžete aj cez mobilnú aplikáciu pod názvom SODB2021, ktorá je dostupná pre operačné systémy Android a iOS. Pomoc s vyplnneím nájdete aj na call centre 02/20 92 49 19. Údaje, ktoré obyvateľ uvádza vo formulári, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc zo štvrtka 31.decemra 2020 na piatok 1.januára 2021. V praxi to znamená, že ak sa narodilo dieťa po polnoci 1.januára 2021, nesčítava sa. Naopak, ak zomrie človek z polnoci 31.decembra 2020 na 1.januára 2021 treba ho sčítať.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov ako jediné zisťovanie umožňuje zapojenie všetkých obyvateľov SR. Prináša po desiatich rokoch komplexný pohľad na to, ako sa SR a jej obyvatelia za uplynulé obdobie zmenili. Sčítanie prinesie nenahraditeľné informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o domácnostiach obyvateľov a ich bývaní.  

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.