Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE V NAŠEJ OBCI - Najčastejšie otázky a odpovede

SÚBOR
Dátum: 29.10.2020
Autor: Obec Zbehy
Počet videní: 4454
CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE V NAŠEJ OBCI - Najčastejšie otázky a odpovede

Najčastejšie otázky a odpovede

Vážení občania, prinášame vám odpovede na otázky ohľadom celoplošného testovania, na ktoré ste sa nás najčastejšie pýtali.

1. KEDY A KDE  BUDE PREBIEHAŤ CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE V NAŠEJ OBCI?

Prvé kolo celoplošného testovania prebehne už tento víkend a to 31.10. a 1.11.2020  /sobota,nedeľa/ v Zbehoch v priestoroch telocvične ZŠ Zbehy so začiatkom o 7:00 až 22:00 h. V Andači prebehne testovanie 31.10.2020 /sobota/ so začiatkom od 7:00 do 22:00 h a bude sa konať v kultúrnom dome.  Testovanie by malo prebiehať aj budúci víkend teda 7.-8.11 2020 v Zbehoch a 7.11.2020 v Andači. Tieto informácie ešte upresníme. ( odporúčaný časový harmonogram uvádzame v prílohe ). 

2. AKO BUDE PREBIEHAŤ TESTOVANIE

Vonku pred vstupom do budovy si vydezinfikujete ruky, dostanete vreckovku a následne sa vysiakate Ďalej pokračujete k registrácii, kde sa preukážete občianskym preukazom, deti kartičkou poistenca. Tu sa zaznamenajú údaje ako meno, priezvisko, trvalý pobyt a telefónne číslo. Dostanete dve čísla, na základe ktorých urobia test a vydajú výsledok. Následne pristúpite na ster, kde odovzdáte prvé číslo. Odoberiete sa do priestoru určeného na čakanie výsledkov. Ke´d zavolajú Vaše číslo, prídete si po výsledok, ktorý dostanete v zalepenej obálke.

3. AKO RÝCHLO SA DOZVIEM VÝSLEDOK?

Vyhodnottenie testu trvá približne 15 až 30 minút. 

4. KTO SA MUSÍ DAŤ OTESTOVAŤ?

Testovanie je dobrovoľné, ale kto sa testovať nepôjde, bude mať menšie možnosti na pohyb. Napríklad nebude môcť ísť do práce alebo zaniesť dieťa do školy či škôlky. Testovania sa nemusia zúčastniť deti do 10 rokov a seniori nad 65 rokov. Ak však rodič chce dať deti mladšie ako 10 rokov otestovať, môže tak urobiť. Rovnako tak je to aj s osobami nad 65 rokov, 

5. KEDY MÁM PRÍSŤ NA TESTOVANIE?

V našej obci sme zvolili systém podľa súpisných čísel. Bližší rozpis nájdete v prílohe. Ak však konkrétny čas niekomu nevyhovuje, napríklad je v tom čase, ktorý mu je odporučený v práci, môže prísť v inú hodinu.

6. MÔŽEM SA DAŤ OTESTOVAŤ AJ NA ANDAČI ALEBO NAOPAK?

Môžete sa dať otestovať na ktoromkoľvek odbernom mieste. To znamená ak sa prídete dať otestovať na OM do Zbehov a tu bude viac ľudí, môžete prejsť na Andač, ak máte informáciu, že sa tam nachádza menej ľudí a naopak.

7. AK SOM COVID-19 PREKONAL, MUSÍM ÍSŤ NA TEST?

Nie, ľudia, ktorí mali za posledných 90 - dní pozitívny test sa nemusia testovania zúčastniť.

8. ČO AK MÁM POZITÍVNY VÝSLEDOK?

Chodťe do domácej izolácie. Ak nemôžete byť v domácej karanténe, chodťe do izolácie v hoteli, ale musíte si to zaplatiť. O výsledku pozitívneho testu informujte svojho všeobecného lekára a to formou sms, mailom alebo telefonicky. Ak treba, vystaví Vám PN. 

9. AKO PREUKÁŽEM, ŽE SOM PREKONAL COVID-19 A NEMUSEL SOM TEDA  BYŤ NA PLOŠNOM TESTOVANÍ? MUSÍM MAŤ PRI SEBE LEKÁRSKU SPRÁVU?

Odporúča sa, aby ľudia, ktorí neboli na testovaní, mali pri sebe lekársku správau. To sa môže týkať prenosného ochorenia COVID-19, ale aj iného ochorenia, ktoré Vám bráni zúčastniť sa testovania. 

10. MUSÍM SA NECHAŤ TESTOVAŤ V MIESTE TRVALÉHO POBYTU?

Nie. Otestovať sa môžete v ktoromkoľvek odbernom mieste. Ak je niekto napríklad z Nitry resp. má trvalý pobyt v Nitre ale býva v Zbehoch, má sa otestovať na odbernom mieste, ktoré mu je najbližšie. 

11. ČO MÁM ROBIŤ, AK SA PLOŠNÉHO TETSOVANIA NECHCEM ZÚČASTNIŤ?

Môžete ísť na PCR testy v súkromnom laborátoriu, kde si však za ne zaplatíte. Výsledok testu nesmie mať dátum starší ako 30.októbra o 8.00 h. Ak pôjde niekto na PCR test napríklad až v pondelok, je možné, že výsledok dostane až v stredu. v Pondelok a utorok teda musí rátať so zákazom vychádzania. Ak nepôjdete teda na celoplošné testovanie ani na súkromný test, strácate možnosť ísť do práce, zaviesť dieťa do školy, škôlky, ísť na poštu či do banky. 

12. MÔŽEM MAŤ ANTIGÉNOVÝ TEST ZO SÚKROMNÉHO LABORÁTORIA?

Nie, štát akceptuje len tie antigénové testy, ktoré budú certifikované armádou. 

13. PRI PCR TESTOCH NEDOSTANEM CERTIFIKÁT, PRÍDE MI SMS. STAĆÍ TO PRI PREUKAZOVANÍ? 

Áno, stačí.

14. MUSÍM SA DAŤ OTESTOVAŤ  DVA KRÁT?

S veľkou pravdepodobnosťou áno. Štát komunikuje, že budú dve kolá plošného testovania a certifikát by mal byť platný len 7 dní. O tom, či prebehne druhé kolo testovania sa rozhodne po prvom kole testovania. budeme Vás informovať.  

15. BUDÚ MAŤ TEHOTNÉ ŽENY ALEBO SENIORI PREDNOSŤ ALEBO SI MUSIA VYSTÁŤ RAD?

To, či sa tehotná žena pôjde dať otestovať, by malo závisieť od štádia jej tehotenstva. Ak je žena tesne pred pôrodom a nasledujúce dni bude len doma alebo v nemocnici, nemusí ísť na testy. Je však na vzájomnej dohode ľudí čakajúcich v rade, či budú takéto uprednostnenie akceptovať.

16. MAJÚ SA TESTOVAŤ SENIORI A INÉ RIZIKOVÉ SKUPINY?

Ak môžu zostať v izolácii, nemusia test podstúpiť. Seniorom a rizikovým skupinám sa test neodporúča. Aj bez negatívneho testu si po plošnom testovaní môžu ísť nakúpiť do najbližších potravín, či ísť k lekárovi a do lekárne. Nemôžu však napríklad zaviesť vnúča do škôlky. 

17. AK STRATÍM CERTIFIKÁT, BUDE MI STAČIŤ MAŤ HO ODFOTENÝ V MOBILE?

Nie. Záber certifikátu v mobile nestačí.

18. V PIATOK IDEM NA OŠETRENIE K LEKÁROVI, KDE MI UROBIA ANTIGÉNOVÝ TEST. MUSÍM ÍSŤ NA CELOPLOŚNÉ TESTOVANIE?

Áno, budú sa brať do úvahy len testy z plošného testovania alebo PCR testy.

19. MÔŽU SA TESTOVAŤ CUDZINCI?

Áno, testovanie je aj pre cudzincov, preukážu sa pasom. 

20. AK MÁM NAPRÍKLAD DO STREDY BUDÚCEHO TÝŽDŃA PN-ku, MÁM íSŤ NA TESTOVANIE?

V prípade, že osoba bude dočasne PN v čase celoplošného testovania, je potrebné, aby táto osoba kontaktovala svojho ošterujúceho lekára, v ktorého kompetencii je určenie liečebného režimu. ten vzh%ladom na charakter ochorenia posúdi, či absolvovanie testovania je alebo nie je v súlade so stanoveným liečebným režimom. 

 

 

 

 

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Odporúčaný časový harmonogram Veľkosť: 335.5 kB Formát: pdf Dátum: 29.10.2020

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.