Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vynášanie zimy a vítanie jari v obci Zbehy

Dátum: 08.04.2022
Autor: Starosta obce
Počet videní: 1058
Vynášanie zimy a vítanie jari v obci Zbehy

Vynášanie zimy a vítanie jari v obci Zbehy

Vážení spoluob čania, na Kvetnú nedeľu 10. apríla 2022
 
vás Detský folklórny súbor Zbežan ček
pozýva na jarné kultúrne podujatie
 
„ Vynášanie zimy a vítanie jari v obci Zbehy
 
Zo súboru autentických cyklov, ktoré v posledných rokoch DFS Zbežanček predstavuje, predvedieme folklórne pásmo pripomínajúce časť prastarých ľudových zvykov. V duchu našich predkov, ktorí jarnými spevmi a symbolickým vynášaním a pálením slamovej figuríny odstraňovali posledné zvyšky zimy a vítali jar. Aktérmi týchto pradávnych zvykov boli mladí dedinčania. Keďže zbežania zvykli vynášať Morenu a roznášať „letečko na Kvetnú nedeľu aj my v tom pokračujeme. Zídeme sa o 16,00 hod pred kultúrnym domom, odtiaľ sa sprievodom presunieme k mostu nad Radošinkou, kde po záverečnej rozlúčke
so zimou „MORENOU, necháme v potoku odplávať horiacu slamovú figurínu. Potom budeme pokračovať obchôdzkou po dedine roznášaním „letečka, vŕbovou halúzkou ozdobenou stužkami. Dievčence budú mať košíčky na zber výslušky, najmä vajíčok, ktoré dostanú v jednotlivých domoch. Sprievod pôjde smerom k železničnej stanici, ale pred traťou zabočí doľava smerom k obecnému úradu, potom po hlavnej ulici ku kultúrnemu domu, kde sa všetkým zúčastneným odvďačíme malým občerstvením. V prípade zlého počasia sa sprievod po dedine neuskutoční. Akcia sa uskutoční s finančnou podporou Oú Zbehy.
 
Vopred ďakujeme všetkým, ktorí budú deti čakať pred domom a tým urobia radosť deťom aj sebe.
 
Tešíme sa na stretnutie.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.