Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pozor na podvodníkov počas sčítania obyvateľstva

Dátum: 24.02.2021
Autor: Obec Zbehy
Počet videní: 704
Pozor na podvodníkov počas sčítania obyvateľstva

Pozor na podvodníkov 

Vážení občania, 

ubehol prvý týždeň sčítania obyvateľov, domov a bytov. Na Slovensku prebieha od 15. februára do 31. marca 2021, a to po prvý raz plne elektronicky. Podmienkou je mať k dispozícii počítač, tablet alebo mobil s pripojením na internet. Na stránke http://www.scitanie.sk/ stačí vyplniť elektronický formulár. Kto takú možnosť nemá, môže o pomoc požiadať príbuzného či blízku osobu.    

Ak sa napriek tomu obyvateľ nemôže alebo nevie sčítať sám, na splnenie povinnosti sčítania bude môcť využiť asistované sčítanie. V každej obci alebo meste budú kontaktné miesta, kde obyvateľovi so sčítaním pomôže asistent. Na takéto miesto je ale potrebné sa osobne dostaviť.

Obce a mestá pamätali však aj na chorých a imobilných obyvateľov, ktorí sa nedokážu sčítať elektronicky, ani sa dostaviť na kontaktné miesto. Tí budú môcť telefonicky požiadať o návštevu mobilného asistenta. A práve pri asistenčnom sčítaní odporúčame k zvýšenej opatrnosti. Mohli by ho zneužiť podvodníci vydávajúci sa za mobilných asistentov. Ak si nedáte pozor, môžete ľahko prísť o úspory.

Asistenčné sčítanie bude prebiehať od 1. apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra 2021

Najmä seniori by mali byť obozretní voči neznámym osobám. Mohli by ich telefonicky alebo osobne kontaktovať podvodníci a ponúkať pomoc pri elektronickom alebo asistenčnom sčítaní. Všetkým, ktorí potrebujú pomoc pri elektronickom sčítaní, odporúčame, aby žiadali o pomoc iba svojich príbuzných, prípadne známych, ktorých poznajú, a ktorým dôverujú.

Obyvatelia, ktorí sa nedokážu sčítať sami ani s pomocou blízkych, majú dve možnosti:

  • osobne sa dostaviť na kontaktné miesta zriadené obcou či mestom, kde ich sčíta stacionárny asistent, alebo
  • telefonicky kontaktovať obec /prípadne call centrum/ a požiadať o pomoc pri sčítaní - mobilný asistent ich príde sčítať priamo domov.

Mobilných asistentov sčítania ustanovuje obec alebo mesto. Budú sa povinne preukazovať príslušným preukazom. Obyvatelia si s nimi najskôr dohodnú presný čas príchodu. V telefonáte sa dozvedia aj meno a priezvisko mobilného asistenta. Od týchto opatrení sa očakáva eliminácia podvodných konaní - podvodníkom nejde o pomoc, chcú sa dostať do príbytku obete a obrať ju o peniaze či iné cennosti. Podľa skúseností polície nepohrdnú ani osobnými dokladmi, ktoré by mohli zneužiť. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.